Makaleler “Çift kör değerlendirme” çerçevesinde incelenmektedir. Dergimize gönderilen makaleler yazar ve kurum bilgilerinden arındırılmış bir şekilde bağımsız ve alanında uzman hakemlere iletilmektedir. Dergi sistemine yüklenen makaleler daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış olmalı ve herhangi bir yerde değerlendirme aşamasında olmamalıdır. Görgül çalışmalar için Etik Kurul İzni alınması zorunludur. Yazarlar, başlık sayfasında herhangi bir çıkar çatışmasının olup olmadığını belirtmelidir.
Makalenin türü ne olursa olsun araştırmacıların dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Bunlardan bazıları: kurumsal onay (etik izni), bilgilendirilmiş onam, araştırmada aldatmanın olmaması, katılımcıların korunması ve veri paylaşımı ile ilgili olanlardır. Yazarlara araştırma için aldıkları kurumsal onayları makale metninde raporlamaları tavsiye edilir. Yazarlar ayrıca değerlendirme süresince konuyla ilgili editör veya hakemlerden gelebilecek sorulara hazırlıklı olmalılardır (APA, 2020).
Çalışmaların yöntem ve sonuç kısmı tam ve doğru bir şekilde raporlanmalıdır. Bu kısımla ilgili etik ve mesleki konular nicel, nitel ve karma makaleler için eşit derecede önem taşımaktadır
Yazarlar verileri uydurmamalı ve tahrif etmemelidir. Bir teoriyi veya hipotezi desteklemek için görseller de dahil olmak üzere sonuçların değiştirilmesi ve daha ikna edici bir hikâye sunmak amacıyla sorunlu gözlemlerin rapordan çıkarılması yasaktır. Benzer şekilde, verilerden üretilen hipotezlerin (post hoc) önceden planlanmış gibi sunulması da temel etik ilkelerin ihlalidir.
Metodolojik olarak sağlam ve eldeki hipotezle çelişen bulgular eksik raporlanmamalı, çalışmadaki manipülasyonlar, önlemler veya bulgulara ilişkin raporlar seçici olarak dahil edilmemeli veya istenilen sonuç için katılımcılar veya diğer bireysel gözlemler geçerli bir neden olmaksızın hariç tutulmamalıdır. Nicel araştırma raporlamalarında hipotezlerin üç grupta belirtilmesi gerekir: önceden planlanmış-birincil, önceden planlanmış-ikincil ve keşfedici (post hoc). Keşfedici hipotezlere izin verilebilir ve bunları önceden planlanmış gibi gizlemeye yönelik herhangi bir baskı olmamalıdır. Benzer şekilde, nitel araştırmacılar da araştırma raporlamalarının bir parçası olarak araştırmanın başlangıcında beklentilerini şeffaf bir şekilde açıklamalıdır.American Psychological Association. (2020). Publication manual of the American Psychological Association (7th ed.).
https://doi.org/10.1037/0000165-000Makale Göndermek İçin Giriş Yapmalısınız
created by
teret .